divendres, 20 de novembre del 2015

La tos ferina

   Fa uns dies les notícies han comunicat la mort d'un altre nadó a causa de la tos ferina i ja n'hi ha tres en menys d'un mes. Com que és una afecció que no hem tractat en el tema de l'aparell respiratori, podem aclarir algunes qüestions per tal de conéixer-la millor.

   La tos ferina és una malatia causada pel bacteri Bordetella pertussis que afecta les vies respiratòries altes. És molt contagiosa ja que el microbi es transmet per via aèria mitjançant les microgotes que expulsa una persona afectada quan tus o esternuda.

   Al començament els símptomes són molt pareguts a un refredat, tanmateix, la característica principal és el desenvolupament d'una tos persistent acompanyada de vòmits i d'un rossoll característic en la inspiració, tal com podeu apreciar en aquest vídeo.


                                              
Font: commons.wikimedia.org sota llicència CC0        


   Pel que fa al seu tractament, s'administren antibiòtics i no sol presentar cap complicació en adults i xiquets. No obstant això, els bebés són un col·lectiu de risc, ja que la tos severa pot produir episodis asfíxia, àdhuc la mort per ofegament. 

   Per això, la prevenció és la clau per a evitar aquesta malaltia mitjançant la vacunació dels nadons en edats tempranes. Si tenim a l'abast aquesta eina, per què no utilitzar-la?

Font:"Bordatella pertussis" per AJC ajcann.wordpress.com.
 Disponible en flickr.com sota llicència CC BY-NC-SA 2.0



   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada